La revista degana en valencià

És aquesta la Fira del Llibre del canvi?

Són les 11.30 del matí. La Fira del Llibre de València encara no s’ha inaugurat oficialment -tan sols falten 30 minuts-, però les seues instal·lacions ja estan de gom a gom, tot i que el cel està ennuvolat. Molts xiquets i alguns majors no han volgut esperar i des de les 11 naveguen en un mar de llibres. La imatge recorda a altres edicions, però la 51 edició és especial en tractar-se de la primera que coincideix amb el canvi polític valencià. Per això, és inevitable preguntar-se: és aquesta la Fira del canvi?

Àfrica Ramirez, de Balandra Edicions, explica que «aquesta Fira es presenta molt il·lusionant perquè s’ha augmentat el nombre de casetes, n’hi ha molts llibres i sembla que la gent s’anima a comprar-ne més». Per la seua banda, Joan Carles Girbés, de Sembra Llibres, afirma que «les expectatives són molt bones», de fet és el primer any que la seua editorial en té un espai propi, prova de l’optimisme que es respira. Es respira aires de canvi, tal volta perquè els editors estan rebent més recolzament per part des de les institucions públiques, tal volta perquè el pressupost ha augmentat -passant dels 230.000 euros als 300.000- o per tot plegat. El que està clar és que els editors esperen que la Fira «contribuisca a fomentar el llibre en valencià d’acord a la seua tradició i amb les noves expectatives que s’han alçat a partir de les declaracions dels governants actuals», tal com explica Gonçal López-Pampló, de Bromera.

Els editors aprecien les intencions del nou govern pel que fa a la lectura, però tenen punts de vista diferents sobre si el canvi es notarà o no en aquesta edició. Gonçal López-Pampló afirma que li agradaria que aquesta fóra la Fira del canvi. Àfrica Ramirez en pensa que sí, perquè «una de les coses importants és la visibilitat que han fet els poders polítics de la indústria del llibre valencià». Per la seua banda, Joan Carles Girbés afirma que «tota la música sona molt bé, però la lectura depèn de tants condicionants, i la lectura en valencià encara més, que crec que se li ha de donar molt de temps per revertir la situació nefasta de la que partim».

Entre els editors, com no podia ser d’una altra manera, es parla del Pla Estratègic Cultural Valencià presentat recentment, que té l’objectiu d’incorporar 200.000 lectors més i assolir els índexs de lectura de la mitjana estatal. Àfrica Ramirez veu que aquest pla és un primer pas: «venim d’un desastre total i d’un no recolzament del sector. El Pla en quatre anys no va a canviar la situació, però pot ficar les bases. I això és esperançador». Tots coincideixen en el mateix. Però Gonçal López-Pampló va més enllà i afirma que «el que cal és que la societat valenciana se n’adone i es crega que no ha de ser la política del govern encapçalat per Ximo Puig la que canvie la situació, sinó que ha de ser la política dels valencians i valencianes».

El canvi és a les nostres mans, així que gaudim d’aquesta edició de la Fira del Llibre que tant ens pot enriquir!