La revista degana en valencià

Els Premis Literaris «Ciutat de Sagunt»: criatura dolcíssima

Òscar Pérez Silvestre. Tècnic de Dinamització Lingüística. Ajuntament de Sagunt

Uns premis ja consolidats: són quasi 20 anys de Premis Literaris «Ciutat de Sagunt», fundats l’any 1998. Aquests guardons s’iniciaren amb el premi de poesia, dedicat a un dels nostres homenots, el poeta i historiador Jaume Bru i Vidal, que ens va deixar físicament l’any 2000, però el record i l’obra del qual ens acompanyen constantment. Els altres premis vingueren poc després: el de narrativa en 1999, i el de teatre –que porta el nom d’un dels millors actors còmics valencians nascut a Sagunt, Pepe Alba– es creava cap al 2004.

Han anat fent camí, mantenint la periodicitat anual que no sempre hem trobat en altres convocatòries d’altres pobles i ciutats en èpoques de retallades o, simplement, perquè el signe polític no hi acompanyava. Amb modèstia, senzillesa i bon fer, independentment de qui hi governava, s’han fet un nom en el panorama de la literatura en la nostra llengua; era una aposta quan naixien i el temps ha donat la raó als iniciadors. Sense el treball en equip, tot això no fóra possible; hi ha molta gent implicada en aquest muntatge: tècnics municipals, programadors, artistes com Camí de Nora i Anna Pastor, els membres dels jurats, Onada Edicions, les xarxes socials, els participants que fan arribar els originals, el públic destinatari…

En el nostre historial figuren noms de poetes com Antoni Prats, Pasqual Mas, Joan Elies Adell, Rafael Català, Nel·lo Navarro, Consol Martínez Bella, Josep González Clofent, Miquel López Crespí, Rafael Casanova, Albert Garcia i Hernández, Lluís Alpera, el malaguanyat Salvador Iborra, Ivan Brull, Joan Adell, Josep Ribera, Antoni Albalat, Vicent Torres i Jesús Giron (Premis «Jaume Bru i Vidal»). Pel que fa al guardó de narrativa, l’han guanyat Josep Planaspachs, Josep Valor i Gadea, Josep Ballester, Jordi Botella, Carles Cortés, Guillem Rosselló, Adolf Piquer, Joan Andrés Sorribes, Josep Usó, Teresa Broseta, Manel Joan i Arinyó, Enric Lluch, Màrius Moneo, Ivan Carbonell, Salvador Vendrell, Joaquim Espinós i Francesc Gisbert. En el premi més jove, el de teatre «Pepe Alba», han excel·lit des del 2004 Miquel Àngel Garcia, Llàtzer Garcia, Joan Guasp, Jordi Sala, Marc Artigau, Albert Pijoan, Orland Verdú, Joan Manuel Matoses, Octavi Egea, Núria Casado i Joan Ramon Gironès. Molts d’ells, autors novells quan hi optaven, han posat en relleu la independència dels jurats, un factor que ompli de goig i que cal continuar alimentant.

Enguany, com a novetat i grata coincidència, s’han afegit a l’acte de presentació dels tres llibres guardonats una bona colla d’alumnes i professors de la Xarxa d’Innovació «Geografies Literàries 3.0», que s’aplegaven a Sagunt tot el cap de setmana en les III Jornades de Literatura, Territori i Educació, amb el subtítol «Literatura i Patrimoni». Cal agrair a l’organització de les Jornades –especialment als professors Alexandre Bataller i Olga Gargallo– el seu interés des del primer moment en l’acte i en la nostra ciutat com a seu d’enguany per a difondre la labor d’estudi i divulgació, amb un menú farcidet de bones idees i intencions. La Xarxa d’Innovació «Geografies Literàries 3.0» està formada per equips de sis universitats (Universitat de València, Universitat de Vic, Universitat de Barcelona, Universitat Rovira i Virgili, Universitat  de les Illes Balears i Universitat d’Alacant).

En la taula, ens acompanyaren a més de Francesc Fernández, alcalde de la ciutat, els darrers escriptors guardonats: Francesc Gisbert, premi de novel·la «Ciutat de Sagunt»; Jesús Giron, premi de poesia «Jaume Bru i Vidal», i Joan Ramon Gironès, premi de teatre «Pepe Alba» dels guardons de l’any passat, i que ara, al voltant del Dia del Llibre, ens presentaven les seues criatures pulcrament editades per Onada Edicions.

Els Ciutat de Sagunt van endavant i ja està oberta la convocatòria del 2016 fins al 8 de juliol. Vos convidem a provar la creativitat en els nostres premis literaris. Un fet que hem comprovat en els darrers anys és que no hi ha mai crisi ni recessió per a la creació ni per a les animetes vives i inquietes.