La revista degana en valencià

Un brillant retrat de Manuel Milián Mestre

Un dels grans encerts de Rosa Serrano al capdavant de Tàndem edicions fou el de posar en marxa una col·lecció de llibres on es reproduïa una llarga conversa amb un prohom de la cultura o de la política valenciana. La col·lecció no sé si va gaudir de les preferències del públic lector valencià (eixe escàs tres per cent), el que sí que és constatable és que en un moment determinat l’editorial va deixar de traure novetats i deixà orfes lectors que, com jo mateix, gaudim dels gèneres biogràfics.

Onada edicions ha pres d’alguna manera el testimoni de Tàndem i ha obert la col·lecció Gent nostra, que compta amb diferents sèries. En la sèrie Maior, l’escriptor i crític benicarlando Josep Manuel San Abdón acaba de publicar una llarga conversa amb un dels personatges més brillants i interessants que ha donat la dreta valenciana, i pot ser per això mateix la seua trajectòria com a polític i intel·lectual s’ha desenvolupat fora del País Valencià, em referisc a Manuel Milián Mestre.

San Abdón, després de mantindre una llarga conversa amb Milián Mestre, trasllada al paper i organitza metòdicament la informació obtinguda creant una estructura textual àgil, dinàmica, atractiva, a través de la qual el lector viatja sense risc a perdre’s per laberíntiques sendes de la política o de la història. Comença situant-nos a la comarca de Els Ports abans del naixement del personatge i ho fa relatant-nos els orígens familiars, en els quals trobarem el drama, un drama generat per una societat dividida i enfrontada, un drama que acabarà marcant en bona mesura la personalitat de Milián Mestre. Tot seguit el text ens porta des de la infantesa i l’adolescència del retratat fins l’actualitat en la que exercix de líder d’opinió. I tot això San Abdón ho fa sense renunciar en cap moment a l’espontaneïtat, a la frescor de la conversa. Seria una llàstima que no fóra així, ja que Manuel Milián Mestre és un magnífic conversador, un home que té molt a contar, que sap molt de la realitat econòmica, social i política, ja que al llarg de la seua vida s’ha trobat en els escenaris on es teixia la història. Un individu perspicaç que sap més del que ens conta. Milián Mestre també és, però, un home obsessionat amb la idea de fer i de refer ponts entre sensibilitats polítiques i socials de diferent signe per tal de construir entre tots una societat més justa, més equilibrada i lliure.

Es pot estar més o menys d’acord amb el que diu, però el que no es pot negar és que Milián Mestre té el cap molt ben moblat i que ha estat testimoni privilegiat, i de vegades coprotagonista, d’empreses de caràcter polític com ara la creació d’Aliança Popular, o de caràcter empresarial com la posada en marxa del diari El País, per citar-ne dos exemples. La qual cosa fa que la seua conversa no estiga plena dels llocs comuns i els tòpics als quals els intel·lectuals (?) i dirigents de la dreta valenciana ens tenen tan acostumats.

El llibre l’acompanya una bona col·lecció de fotografies del seu arxiu personal i d’altres realitzades per Kamila Szymañaska al Forcall i a Morella. El text és amé, amb alguns moments íntims i personals que ens ajuden a esbossar la base del retrat, i altres en els quals se’ns apareix l’home públic, amb una certa clarividència, que des del diàleg ha treballat amb perseverança en tots els projectes en què se li ha demanat la seua participació.

Milián Mestre és un home amb una gran personalitat que, per diverses qüestions professionals, ha hagut de residir en diferents llocs del món, però que continua arrelat a la comarca de Els Ports, un territori, una llum, un accent que sempre ha viatjat amb ell.

JOSEP MANUEL SAN ABDÓN(2017). Manuel Milián Mestre. Benicarló. Onada edicions.