La revista degana en valencià

La cautelar, a punt

L’Assemblea de la Unió de Periodistes Valencians, en sessió extraordinària, ha decidit amb 73 vots a favor, 44 en contra i 2 abstencions demanar la suspensió cautelar de la borsa de treball temporal de la nova radiotelevisió pública valenciana À Punt. Aquesta petició es farà efectiva en el moment de presentar el recurs contenciós-administratiu contra la convocatòria de la borsa de treball de la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació de la Comunitat Valenciana.

Una decisió que es va prendre enmig d’un intens debat precedit per una explicació detallada i asèptica de la presidenta Noa de la Torre, la qual, sense posicionar-se, va argumentar les diferents possibilitats i escenaris que podien donar-se de prendre o no la decisió de la cautelar. Els socis congregats, amb nombrosa presència contràriament a darreres assemblees iguals o més importants que la darrera, van expressar, en alguns casos, la seua por evident a ser “responsables” d’una possible paralització de la ràdio i televisió autonòmica. “Molt al meu pesar i tot i que he vist les malifetes que s’han fet en les oposicions que jo vaig estar present, no podem demanar una cautelar i endarrerir més el procés”, encoratjava un ex president de la Unió, qui a més apostava per només el contenciós administratiu i “esperar el que la justícia determine”, com a mínim, en els pròxims 2 anys.

Durs contra la gestió de l’executiva de la Unió es van mostrar alguns ex treballadors de RTVV. “Si no vos han cridat a les negociacions és perquè heu perdut pes” o “veurem quina és la reputació d’este col·lectiu després de tot açò”, foren algunes de les acusacions abocades per aquests (pocs) socis que fins i tot demanaren quantes baixes s’havien produït arran que la Unió iniciara aquest procés. La resposta és que en la Unió han tingut més altes que baixes, i aquestes últimes, no han sigut tot casos ex RTVV.

També hi hagué temps per a debatre sobre qüestions com si amb aquesta mesura s’actuava per interessos generals o particulars, i ací les respostes no tardaren a arribar. “Precisament perquè s’actua pensant en la majoria demanàrem i demanem un barem just i no com el que va aprovar sense tindre en compte les peticions de la Unió”, argumentaren periodistes presents en la sala, els quals van voler recordar-se’n “de tots els periodistes, no només d’alguns, i de valorar les vertaderes capacitats professionals per fer una televisió i ràdio nodrida dels millors professionals”.

La tensió va anar en augment quan des d’alguns sectors acusaren la Unió de fracturar l’organització i de fer distincions entre vells i nous periodistes. “Mai hem actuat així, tot el contrari, hem mirat pels interessos comuns buscant el diàleg amb la CVMC que mai se’ns ha oferit”, espentava la presidenta De la Torre, secundat per un membre de l’executiva que recordava “que ni per fer el llibre d’estil ens han cridat. Eixe és l’afecte que té el consell Rector cap a dos organitzacions que representem a 1.000 periodistes valencians”, sentenciava.

Moltes veus històriques del periodisme valencià i altres incipients que es queixaven amargament “de no tindre cap possibilitat, malgrat la seua formació, de poder almenys optar en igualtat d’oportunitats amb els ex RTVV”, expressaren la seua opinió en una jornada celebrada en la NAU i que va concloure amb una votació i un resultat que no tanca ni molt menys, segons el comunicat de la Unió, les portes a seguir parlant i arribar a una decisió consensuada.

 

Imatge: Biel Aliño